Zoals vele straten in Brussel heeft het Vossenplein een heel andere naam in het Frans. Moeten we zeggen PLace du Jeu de Balle of Vossenplein ?

Dit kan duidelijk verwarrend zijn. Zo zitten bezoekers die niet gewend zijn aan Brussel vaak vast aan de tweetaligheid van het Brusselse Gewest! Maar waar komt dit ietwat omslachtige en a priori verrassende verschil vandaan? We zullen zien dat deze complexiteit ook een rijkdom is, omdat het ons in staat stelt ons te interesseren voor de geschiedenis van deze emblematische plaats van de Marollen, het Vossenplein. We vertellen je alles:

De Franse naam komt van de pelotabal die daar tussen 1854 en 1872 werd gespeeld. De balspelen stopten toen de oude markt zich daar kwam vestigen. De Nederlandstalige naam verwijst naar de locomotieffabriek “Renard” (in het Nederlands “Vos”) die daar in het begin van de 19e eeuw werd opgericht. Voilà. Naast deze officiële namen heeft het plein een veelheid aan bijnamen: Den A Met, Hirch par Terre, de Oude Markt,…De keuze is aan u!

Vandaag de dag is het leven op dit plein, gelegen in het hart van de populaire wijk van de Marollen, goed. Jagers mengen zich met wandelaars. Antiekhandelaren mengen zich met restauranthouders. De lokale bevolking vermengt zich met toeristen… Mensen uit alle sociale categorieën en uit alle windstreken zijn hier te vinden. De plaats is vandaag de dag de economische long van de Marollen dankzij de dagelijkse markt, natuurlijk, maar ook dankzij de vele winkels in de buurt. En dat het goed is om wat te drinken op een van de vele caféterrassen die er aan grenzen. Proost op iedereen!

En als je ervan wilt genieten en meer wilt leren, dan stopt ons rondeiding aan Brussel: 1000 Jaar Strijd.

Voor meer informatie over de dagelijkse markt en de evenementen die daar worden gehouden: http://www.marcheauxpuces.be.