Het bestaan ervan is “pas” sinds de 18e eeuw officieel bevestigd. Maar de legende plaatst het veel eerder in de geschiedenis. De Oude Spijtigen Duivel, die deze naam oorspronkelijk niet droeg, zou uit het jaar 1500 stammen. De muren van het etablissement ademen dus meer dan 5 eeuwen geschiedenis…

De Engel in het midden van de velden

Volgens de legende werd in het jaar 1500 de herberg “De Engel” geopend in deze voorstad van Brussel, die nog steeds erg landelijk is en weinig gebouwd. Het vestiging verwelkomt reizigers die één of twee nachten door de stad reizen en serveert eten.

Op een dag in 1540, op weg naar Parijs, maakt Keizer Karel V een korte stop bij de vestiging. En het was voor de antipathie van de zaakvoerderes, die hem niet had herkend, dat de keizer, van het gezag, de plaats “Oude Spijtigen Duivel” hernoemde.

De Alsembergsesteenweg en de Gouden Eeuw van de vestiging

In de eerste helft van de 18e eeuw versnelde de verstedelijking. Er werd besloten om een geasfalteerde weg aan te leggen die Brussel met Alsemberg verbindt. De Oude Spijtigen Duivel zal veel baat hebben bij de bouw van de Alsembergsesteenweg die vanaf 1750 zijn frequentie ziet exploderen. De Spijt beleefde zijn gouden eeuw in het midden van de 19e eeuw, toen het een van de meest gerenommeerde vestigingen in Brussel was. Charles Baudelaire en Victor Hugo zouden er enkele van hun beroemdste werken hebben geschreven.

De Spijt vandaag

Nog steeds in zijn Gouden Eeuw laat de Spijt de tijd anders verlopen, langzamer. De binnenkant is niet een beetje veranderd (en de kachel ook niet!). Hugo en Baudelaire zijn er niet meer, maar hun geesten spoken nog steeds rond de tafels rond de oude Godin kachel die de gasten in de winter verwarmt. Het beschilderde houten bord dat de ingang van de bar siert is origineel (18e eeuw). De zuilen vertellen ons over de illustere hedendaagse klanten die er soms drinken: de zanger Renaud zou er een paar mokken hebben gedronken, de dichter Sam D’Ours uit Ukkels zou er soms zijn inspiratie uit hebben gehaald. Ook Blake en Mortimer maken er een passage in hun avonturen.

De Oude Spijtigen Duivel is sinds de 19e eeuw niet meer gebruikt als herberg, maar u kunt er nog steeds, en meer dan ooit tevoren, lekker eten en veel bier bestellen. Alles geserveerd met een glimlach en vriendelijkheid die uw bezoek aan de Spijt, voorbij het onmiskenbare cachet van de plaats, tot een unieke ervaring maken.

Bij Brussels By Foot hebben we trouwens graag lange werkbijeenkomsten die tot laat in de avond duren (en die er uiteindelijk niet meer uitzien als bijeenkomsten)!

Oude Spijtigen Duivel, 621 Alsembergsesteenweg – 1180 Ukkel