Eind 2018 beseften de gemeentearbeiders dat het Manneken Pis niet in een gesloten circuit ligt; elke dag pist het rechtstreeks in de riolen, het equivalent van het verbruik van 4 Belgische gezinnen!

Het is al 6 eeuwen geleden dat de Manneken Pis drinkwater pisde…

Tot 1851 was dat eigenlijk zijn rol. Sinds zijn installatie in de 15e eeuw had het kleine beeldje de functie om water te verdelen onder de inwoners van Brussel. Er waren in die tijd veel fonteinen in Brussel. Maar sinds het midden van de 19e eeuw is het Manneken Pis alleen nog maar decoratief. Laten we een snelle berekening maken. Het pist ongeveer 1500 liter per dag. 1500 x 365 x 168. Dus in 168 jaar heeft het bijna 92 miljoen liter water verspild! En dat is zonder de dagen te tellen dat hij melk of bier plast!

Tijdens onderhoudswerkzaamheden in de kelder van een nabijgelegen openbaar gebouw realiseren de gemeentewerkers zich dan ook dat het beeld is aangesloten op een constante stroomtang. Ze waarschuwen het stadsbestuur snel. Het verhaal wordt openbaar gemaakt, maakt zijn kleine schandaal op sociale netwerken, maar de zaak is in een paar dagen geregeld: er wordt een pomp geïnstalleerd en de fontein stroomt nu in een gesloten circuit!

Een rijke geschiedenis, een leven van veerkracht

Van een eenvoudige fontein tot het symbool van een hele stad, het Manneken Pis heeft een zeer rijke geschiedenis: bijna de enige overlevende van de bombardementen op Brussel in 1695, slachtoffer van verschillende ontvoeringen, heeft het Manneken Pis gedurende zijn lange leven vele beproevingen meegemaakt. En altijd met zijn spottende geest. Tegen alle verwachtingen in, trots pissen! We vertellen u zijn verhaal tijdens ons bezoek aan Brusseleirs Gisteren en Vandaag. Maak ook een rondleiding op zijn officiële website. Je leert meer over zijn geschiedenis, en je ziet de officiële kalender van zijn kostuums! De kleine man, met zijn zwanze, is inderdaad het symbool van het Brusselse volk!