U bent op doorreis en vraagt zich af wat te doen in Brussel ? Of je komt voor je werk en je hebt een korte dag tussen 2 vergaderingen door om de stad te bezoeken? Sorry, maar dat is niet genoeg! Maar als je een paar tips volgt, kun je een goed beeld krijgen van wat de stad te bieden heeft… Maar pas op: als je het eenmaal een paar uur geproefd hebt, wil je terugkomen voor meer!

Dit is een mini-gids, een idee voor een wandeling voor reizigers die de stad zelf willen ontdekken. Voor anderen biedt Brussels By Foot gratis thematische rondleidingen, geschreven en begeleid door gepassioneerde Brusselaars!

Een (zeer) vroeg in de ochtend bezoek aan de Vossenplein

Begin de dag met een wandeling over de rommelmarkt op de Vossenplein, in het hart van de Marollen. Hoe eerder je aankomt, hoe beter de zaken gaan! En het maakt niet uit of je Brussel bezoekt op een maandag, donderdag, kerstdag of Sint-Aristide: De Oude Markt is al bijna 150 jaar elke dag van het jaar geopend! En vergeet niet te onderhandelen: het is een van de 2 nationale sporten in de Marollen. (Om meer te weten te komen over deze plaats, zijn naam en geschiedenis, lees dit).

Na zo’n intense afdruksessie kunt u zich ontspannen op een van de vele caféterrassen die het plein omringen. Te vroeg voor een biertje, zeg je? Nooit! Want ja, hier is het, de tweede nationale sport van de Marollen: Ellebooglift!

Stijg op naar de hoogten

Ga na uw drankje naar de top van de wijk langs de pittoreske Rue des Renards. Neem de tijd om een of twee knutsel- en designwinkels te bezoeken: sommige zijn echt de moeite waard! Boven de rue des Renards, na een beetje “links-rechts”, komt u aan de voet van de lift. Ga aan boord. In slechts enkele seconden klimmen heeft u een blik op heel Noord-Brussel voor uw ogen. Vanaf de top kunt u onder andere het Atomium (bij helder weer) en het stadhuis zien, waarvan de torenspits uit de Grote Markt oprijst. Draai je om: Je staat aan de voet van het grootste gerechtsgebouw ter wereld. Kun je het zien, achter zijn bijna eeuwenoude steiger (lees dit)?

Je laat je naar het Historisch Centrum glijden

Vanaf dat moment, als je je kaarten goed speelt, heb je de hele middag geen enkele klim meer! Na een prachtig panoramisch uitzicht vanaf het uitkijkpunt gaat u naar de Place du Sablon, op een paar honderd meter afstand. Een mekka voor high-end chocolade en luxe boetieks, het plein heeft ook een paar restaurants van superieure kwaliteit (en prijs!). Voor de kleine portemonnees zal de friterie de la Chapelle, in de buurt, u net zo goed behandelen als een kreeft met champagne! De auteur van deze lijnen adviseert u de volgende volgorde: kleine pakje friet + kaaskroket + mayonaise saus. Daarna rijdt u helemaal alleen naar de Grote Markt!

De “gebaande paden” zijn de omweg waard…

Vanaf de Place de la Chapelle bent u slechts op korte afstand van de Manneken Pis en de Grote Markt. Want ja, dit zijn must-see plaatsen, en zelfs de reactionaire anti-tourist-klassieker die ik ben zal u zeggen dat u ze niet mag missen. De geschiedenis van Manneken Pis zit, net als die van de Grote Markt, vol met anekdotes, legendes en schandalen. Hier is een recente, gewoon voor de lol.

U zult merken dat u weer eens omringd bent door kroegen. Om de frieten goed te laten zakken, moet je vol zijn. De Poechenellekelder, die recht tegenover Manneken Pis ligt, is ondanks zijn ligging in het hart van het historische centrum een traditionele Brusselse bistro. Waarom probeer je niet een goede Gueuze? Vraag de eigenaar om advies.

Grand Place, Bourse, Halles Saint-Gery,… je eindigt je wandeling met een wandeling door de geplaveide straten. U kunt doorrijden naar de Kartuizersstraat en het standbeeld van Zinneke Pis ontdekken, waarvan de geschiedenis hier wordt beschreven. Onderweg kan het zijn dat u voor een kleine periode bent gevallen of dat u ons uw indrukken kunt schrijven. Of u kunt ze bij ons achterlaten als reactie op dit artikel,…

In ieder geval hopen we dat u een goede dag hebt gehad en dat we u binnenkort in Brussel kunnen zien!