Na twee en een half jaar activiteit, meer dan 1000 rondleidingen en zo’n 8000 bezoekers, hebben de gidsen van Brussels By Foot, zoals u zich kunt voorstellen, enkele grappige situaties, enkele gekke gevallen meegemaakt. Ze zijn begonnen aan een mooie verzameling verhalen en anekdotes.

Vandaag gaan we jullie vertellen over een paar van deze nuggets die tijdens de rondleidingen…

Gepassioneerd genoeg om uit het raam te springen

Clara is een gepassioneerd persoon. Iedereen die haar “Art Nouveau in het Quartier des Squares” tour heeft gevolgd zal u dat vertellen. Als zij haar passie toont tijdens elk van de bezoeken die zij begeleidt, zal deze dag van augustus 2020 definitief haar onfeilbare toewijding bevestigd hebben…

Op deze zaterdagochtend, als ze op het punt staat haar huis te verlaten om zich bij haar groep te voegen, realiseert Clara zich dat ze is opgesloten in haar appartement. Haar kamergenoot is weggegaan door de deur van buiten op slot te doen en heeft per ongeluk haar sleutels meegenomen. De huurder neemt de telefoon op en gaat de deur open doen voor Clara. Maar ze is aan de andere kant van de stad; ze zal niet in staat zijn om op tijd bij haar te zijn. Een idee: Clara belt haar huisbazen die in het gebouw wonen. Ze moeten een reservesleutel hebben. Ze hebben wel een reservesleutel, maar ze zijn er niet…

Terwijl ze alleen maar aan haar moed denkt en aan haar 15 bezoekers die al op de ontmoetingsplaats moeten zijn, opent Clara het kleine raampje van het toilet en sluipt haar huis uit. Uiteindelijk komt ze amper 5 minuten te laat, met haar haar een beetje verfomfaaid en een geweldig verhaal te vertellen!

Oh ja, je wilde weten op welke verdieping Clara woont? De eerste verdieping. Maar haar toilet is op de begane grond!

Twee neven niet erg attent op het bezoek… Maar we vergeven het hen!

Anna en Christophe (niet hun echte namen), twee neven die onafscheidelijk waren tijdens hun kinderjaren en jeugd, hadden elkaar zo’n vijftien jaar geleden uit het oog verloren. Beiden woonden in Brussel, maar hadden een druk leven, de jaren waren zo snel voorbij gegaan en hun contacten waren beetje bij beetje opgehouden. Het leven is soms zo…

Op een dag in de herfst van 2020 besloten Anna en Christophe om een rondleiding te boeken met Brussels By Foot. Elk vergezeld door hun echtgenoot, waren de twee neven stomverbaasd toen zij op de ontmoetingsplaats aankwamen. Na de dikke knuffels en kussen begon de rondleiding, maar zoals u zich kunt voorstellen, waren de gevels van Horta en de particuliere herenhuizen, hoe prachtig ze rond de pleinen ook mogen zijn, op de achtergrond voor onze twee neven die veel tijd hadden om bij te praten!

De dichtstbijzijnde toiletten, alstublieft! (En haast je!)

Toen Brussel te voet werd gelanceerd, was het niet ongewoon dat bezoeken werden afgelegd met niet meer dan 1 of 2 perso(o)n(en). Op deze donderdag in januari 2019 had de enige bezoeker per sms gewaarschuwd voor zijn waarschijnlijke vertraging: “Ik zit nog op het toilet, ik ben er over 2 minuten…”. Toen de bezoeker eindelijk was aangekomen, opgelucht kijkend, kon het bezoek beginnen. Maar na een korte inleiding over de wijk Marolles onderbrak de man de gids met een verontschuldiging: “Het spijt me, ik moet een ongewassen salade gegeten hebben. Ik denk niet dat ik in staat zal zijn om de tour af te maken. Kunt u me het dichtstbijzijnde toilet wijzen, alstublieft?”

Francois, de gids van de dag, was even sprakeloos nadat deze duidelijk gestoorde bezoeker de rondleiding had verlaten. Hij had moeten wachten tot de volgende zondag, tijdens het volgende bezoek, om te horen van deze heer die zich opnieuw had ingeschreven voor de volgende rit. Hij was in veel betere vorm en kon deze keer de tournee “Brussel: 1000 jaar strijd” voltooien. Hij heeft zich sindsdien opnieuw ingeschreven voor alle andere tochten en is een van onze trouwste klanten geworden (zonder verdere maagproblemen te melden!)

Betaling in natura…

Brussels By Foot hanteert, voor de meeste van haar tours, het “gratis en bewuste prijs” beleid. De bezoeker betaalt aan het eind van de rondleiding de prijs die hij billijk acht en die het best bij zijn middelen past. Het is een filosofie die overeenstemt met onze waarden en die wij rechtvaardig vinden. Sommigen geven veel, anderen minder, en dit geeft gemiddeld een redelijk inkomen voor de gidsen en stelt de vereniging in staat haar activiteiten te ontwikkelen.

Deze filosofie van de vrije prijs maakt de mensen echter soms ongemakkelijk en zij hebben moeite om de juiste prijs te vinden. Dat hoort bij het spel en wij zijn hier om vragen te beantwoorden! Maar, zoals u zich kunt voorstellen, verrasten sommige bezoekers ons soms aan het eind van de rondleiding. Hier zijn enkele van de gratis “betalingen” die we al hebben ontvangen:

  • Een cheque van 20 €… te verzilveren in Frankrijk;
  • “Ik heb geen geld bij me maar ik zal je activiteit delen op mijn Instagram account: ik heb meer dan 1000 volgers” ;
  • Een chocolade ;
  • Een “voucher voor” een gratis maaltijd in het bezoekersrestaurant ;
  • Een buitenlandse munt (we zijn er nog niet achter uit welk land hij komt) ;

Bezoekers verloren, dan gevonden… door een andere groep

In de zomer zijn de groepen soms behoorlijk vol. De gidsen hebben altijd aandacht voor alle bezoekers om niemand te vergeten en om in een aan ieder aangepast tempo vooruit te komen, maar het komt zelden voor dat sommige bezoekers uit de groep vallen en verdwaald raken in de stad.

Dit is wat er op een dag in 2019 gebeurde. Een zeer jong echtpaar had besloten om, ter gelegenheid van hun 50-jarig huwelijksfeest, de rondleiding “Brussel: 1000 jaar strijd” te volgen. Ondanks de attenties van de gids waren deze twee jonge tortelduifjes, ongetwijfeld verblind door liefde, uiteindelijk de groep kwijtgeraakt in het midden van de rondleiding. Na een paar bochten in de buurt, had ons kleine koppel eindelijk de groep gevonden. Behalve dat…. Het was niet de groep waarmee ze waren vertrokken, maar een andere groep, met een andere gids, voor een ander thema! En zo volgden John en Brenda (niet hun echte namen), op een mooie dag in de zomer van 2019, een soort mix tussen de “1000 Years of Struggles” tour en de “Brusseleirs of Yesterday and Today” tour.

…Dus hier zijn 5 verhalen gekozen uit al diegene die ons in 2 en een half jaar zijn overkomen. Als u ook ongewone ervaringen hebt opgedaan tijdens uw bezoeken met Brussels By Foot, aarzel dan niet om ons erover te vertellen!

We kijken ernaar uit om velen van jullie elk weekend in onze groepen te zien, zodat we de geschiedenis van Brussel te voet kunnen blijven schrijven en kleine gestolen momenten zoals hierboven beschreven, kunnen blijven beleven!