Zinneke: Oorsprong en evolutie van een zeer brusseleir woord

We hebben allemaal wel eens het woord Zinneke gehoord. We weten zo’n beetje wat het betekent. Maar waar komt het vandaan? En hoe heeft het woord geleefd, hoe is de betekenis ervan in de loop van de decennia geëvolueerd? We vertellen u het verhaal van een woord, dat eindelijk veel spreekt over de geschiedenis van een stad en de geschiedenis van de mensheid?

In de 16e eeuw werd Brussel, een belangrijke maar ongezonde stad, binnengevallen door ratten die veel ziekten overdroegen. Ratten waren overal. Ze verstopten zich in huizen, in kelders, in opslagruimtes. De Zenne (de rivier die door Brussel stroomt) zat vol met dit ongedierte en voegde toe aan de insalubriteit van de stad. Om de ratten te verjagen, begonnen veel Brusselaars massaal honden te adopteren…

Als de oplossing het probleem wordt…

De truc werkte. Maar al snel werden de vele honden, in de steek gelaten door hun meesters en fokkers onder elkaar, zelf een plaag voor de stad. De zwerfhonden vermenigvuldigden zich in de straten en de bewoners begonnen zich onzeker te voelen over deze beesten die in een bijna wilde staat waren teruggekeerd. Die van de honden die het minst waardevol waren, de bastaardhonden, werden verdronken in de Zenne (Zinne, in het brusseleir).

Het woord “Zinne” verwijst naar de Zenne, en het deeltje “ke” betekent “klein”, dus de term Zinneke verwijst naar de kleine bastaardhonden die bestemd waren om in de rivier te belanden.

De oorsprong van het woord is dan ook een beetje triest en somber. Maar de tijden zijn veranderd, het woord verwees toen gewoon naar een kleine “bastaard” hond, dat wil zeggen een kruising tussen 2 rassen. De kwalificatie werd al snel uitgebreid naar mensen. Het werd uiteindelijk de bijnaam van alle inwoners van Brussel, op het kruispunt van zoveel culturen, rassen, geschiedenissen…

Vandaag viert de Zinneke Parade de diversiteit van Brussel. Lees hier meer over de Zinneke Parade. We praten over Zinnneke en de oorsprong van het woord in ons rondleiding aan Brussel: 1000 Jaar Strijd.