Een korte geschiedenis van de Louizaplein, Louizalaan en Stefaniaplein.

Wist u dat de Louiza van het plein niet hetzelfde is als de Louiza van de Louizalaan? Maar wie zijn deze vrouwen die in de straten van Elsene staan en wiens voornamen verankerd zijn in het dagelijks leven van de Brusselaars? Laten we de oorsprong van de beroemdste laan van de hoofdstad eens nader bekijken…

In het begin hadden we symbolen nodig…

Het Louizaplein heette oorspronkelijk Porte de Charleroi, maar het komt niet overeen met een deur van de oude ommuring. Maar in het midden van de 19e eeuw had België, een zeer jonge staat, behoefte aan symbolen… De naam van de eerste koningin van de Belgen, Louise d’Orléans, werd aan deze zeer belangrijke plaats in de hoofdstad gegeven. Louizaplein is geboren.

De Louizalaan werd pas enkele jaren later, in 1847, aangelegd. Het is vernoemd naar Prinses Louise Marie Amélie van België, dochter van Leopold II, die in 1858 werd geboren tijdens de onderhandelingen over de uitbreiding van de laan. Het doel van deze zeer belangrijke slagader was om Brussel te verbinden met het Bois de la Cambre, in het zuiden, en zo het verkeer en de handel, die steeds belangrijker werd, te vergemakkelijken.

Om niemand jaloers te maken…

Om niemand jaloers te maken, geeft Leopold II het Stefaniaplein de naam van zijn andere dochter. En Clementine, zijn derde dochter? Helaas is ze in een moeilijke tijd geboren. Het koninklijk paar had 3 jaar eerder een kind verloren en Leopold II, die hoopte op een zoon, gaat weg bij zijn familie. Hij wijdt zich bijna volledig aan de kolonisatie van Congo. Clementine zal geen laan in zijn naam hebben. En Léopold krijgt veel later twee zonen van zijn maîtresse en vervolgens van zijn morganistische vrouw Blanche Delacroix.

We maken kleine stops in de bovengenoemde plaatsen tijdens onze wandeling Brusseleirs Gisteren en Vandaag. We hebben het echter over totaal verschillende onderwerpen. Meer informatie over de rijke geschiedenis van de Louizalaan vindt u hier.