Op 3 september 1944 stak het Duitse leger het Justitiepaleis in brand. Vuurwerk van de bevrijding of het laatste vuurwerk dat door de bezetter is afgevuurd? Kroniek van de brand van het Justitiepaleis.
Er is niets gevaarlijker dan een gewond dier. Het Duitse leger wist dat het eind van de zomer van 1944 verslagen was. Op 1 september namen verschillende bataljons hun toevlucht tot het Justitiepaleis, een kolos die heel Brussel domineert. Daar zetten ze machinegeweren op die gericht zijn op het Poelaertplein en de omliggende volkswijken. Twee dagen lang was het doodstil. Maar in de vroege namiddag van 3 september gaat alles sneller. We zien soldaten op de daken rennen, die op en neer gaan van de koepel naar de kelders. Ze goten blikjes – waarschijnlijk benzine – op alle perrons en landtongen van het gebouw. De Duitse troepen verlaten het gebouw geleidelijk aan in de loop van de middag.
…De eerste explosie was om ongeveer 17:00 uur. Een luid lawaai maakt de buurt doof. De koepel van het gebouw van Joseph Poelart, wiens werk nauwelijks 60 jaar eerder was voltooid, ging in rook op. Het koper van de koepel, vloeibaar gemaakt door de hitte, stroomt 80 meter lager gelegen. Stalen liggers met een gewicht van enkele tonnen storten in als een spelletje Mikado. Het vuur verspreidt zich snel naar de rest van het Paleis dankzij de brandbommen die over alle verdiepingen zijn geplaatst. In een paar uur tijd is het Justitiepaleis niet meer dan een fakkel die Brussel de hele nacht zal verlichten. De brand in het Justitiepaleis zal de stad en haar inwoners voor altijd markeren.
Verbouwing, modernisering, behoud
De brand heeft veel schade aangericht. Het Justitiepaleis moet worden herbouwd. De curator van het pand, Albert Storrer, wordt de architect van dit belangrijke werk. Storrer zal er een erezaak van maken om het werk van Poelaert te behouden, zonder daarbij de unieke kans te missen om het gebouw te moderniseren en aan te passen aan de nieuwe behoeften van de moderne justitie. In overleg met architecten, aannemers, maar vooral met magistraten en tal van justitiële professionals zal Albert Storrer de kolos op het Poelaertplein in recordtijd renoveren en moderniseren. Het werk werd verspreid tussen 1947 en 1952. Iets sneller dan de huidige renovatiewerkzaamheden, die sinds …. aan de gang zijn, wanneer?
We vertellen u over het Justitiepaleis, van de bouw tot de eindeloze renovatie, met inbegrip van de naoorlogse werken, tijdens onze rondleiding in Brussel: 1000 jaar strijd in de Marollen.
Recente reacties