Als er één monument van het Brusselse lied is, dan is het Jacques Brel wel! Sinds 2017 heeft hij (eindelijk!) zijn eigen standbeeld in het centrum van de stad. En er is veel inkt over verspild. Hier zijn nog een paar druppels…
Een Schaarbeekse ster die naar Parijs ging
Jacques Brel werd in 1929 in Schaarbeek geboren. Geboren in een middenklasse gezin, lag het lot van de dichter in de zakenwereld. Zijn familie had voor hem beslist. Zodra hij meerderjarig werd, zou hij in de familiefabriek werken en die uiteindelijk leiden!
Maar de jonge artiest hoorde het niet echt zo. In 1953, na een paar jaar op de verkoopafdeling van de fabriek te hebben gewerkt, verliet hij zijn gezin, zijn werk, zijn vrouw en zijn kind om “zijn geluk in Parijs te beproeven”.
Na een moeilijke start groeide hij uit tot een icoon in Frankrijk en België, met een reeks albums, concerten, en weldra films en zelfs een musical!
Een nogal povere iconografie in Brussel
Hoewel de kunstenaar in België unaniem wordt erkend, zijn er in de hoofdstad weinig monumenten aan hem gewijd. Tot 2017 was er inderdaad maar één standbeeld in Brussel: een zeer discreet borstbeeld achteraan in het Jacques Brelpark in Vorst. Een beetje mager, zult u met me eens zijn, voor een artiest van dit kaliber!
We zullen dus tot 2017 moeten wachten om in het centrum van de stad een echt standbeeld te zien dat die naam waardig is. Het zal worden geïnstalleerd op het zeer mooie Place de la Vieille Halle aux Blés op initiatief van de winkeliers die hun wijk nieuw leven wilden inblazen. De gekozen locatie is logisch: De Brel Foundation bevindt zich op hetzelfde plein. Het standbeeld werd besteld bij de kunstenaar Tom Franzen, die al verschillende werken in Brussel heeft. Dus het gat is gevuld!
Een controversieel werk
Heb je het gat gevuld? Niet echt, voor sommigen! Zodra het standbeeld was opgericht, brak in de straten van de stad en op sociale netwerken een grote controverse uit. Er werd gezegd dat “het standbeeld een mislukking is”. “Het doet de artiest geen recht”. “Zijn tanden zijn buiten proportie. “Het lijkt op een paard”… De tegenstanders van het standbeeld hebben Franzen’s werk al snel afgekeurd. Er werd zelfs een petitie gelanceerd om te eisen dat het bronzen beeld opnieuw zou worden gegoten en opnieuw zou worden gemaakt! Dit is natuurlijk nooit gebeurd, en de situatie is vrij snel gekalmeerd!
…Maar het standbeeld blijft de discussie aanwakkeren en voor controverse zorgen in de omgeving van het kleine Brusselse plein. Het debat wordt ook aangezwengeld tijdens onze stop gewijd aan Jacques Brel in onze tournee “Brusseleirs Gisteren en Vandag” die daar natuurlijk langskomt, en waar we soms een paar noten neuriën van Les Bourgeois, d’Amsterdam of andere hits van de artiest…
En jij, wat vind jij van het standbeeld?
(Artikel vertaald uit het Frans door de niet-Nederlandstalige auteur van het artikel.)
Recente reacties