Weinig mensen herinneren zich de gevel van het Justitiepaleis zonder zijn eeuwige stellingen. En met reden: ze zijn al bijna 40 jaar op hun plaats!
Een Justitiepaleis dat een serieuze facelift nodig had
In het begin van de jaren ’80 werd de eerste stellingen geplaatst rond het Justitiepaleis. Nog geen 100 jaar na de inhuldiging is het monumentale gebouw van Joseph Poelaert aan renovatie toe. De vervuiling heeft de gevels beschadigd, sommige muren brokkelen af, de isolatie is slecht,… En hoe meer het gebouw wordt geïnspecteerd, hoe langer de lijst met werken… Hoe meer het budget groeit!
Omdat België is wat het is, zullen de verschillende machtsniveaus het nooit eens kunnen worden. De vrij te maken budgetten zijn zo groot dat we het niet eens kunnen worden. De ene zittingsperiode volgt de andere en er beweegt niets. Op een kleine face-lift en een paar cosmetische knutselbeurten na, zal het werk nooit gedaan worden!
Een financiële afgrond
Begin 2000. Het bedrijf dat de steigers plaatste ging failliet. De Belgische staat is nu de eigenaar en zal geen huur meer hoeven te betalen. Dat is goed nieuws! Maar de metalen structuren, die er al 20 jaar zijn, beginnen tekenen van vermoeidheid te vertonen. Roest, scheuren, sommige dreigen in te storten, planten groeien op andere. Andere zijn ingebed in steen. De staat is dus bezig met grote renovatiewerkzaamheden… stellingen! Er is geen twijfel mogelijk: dit is België!
De overheidskas, die meer dan 20 jaar lang de stellingenhuur heeft betaald, financiert nu de renovatie.
Wanneer is het klaar?
Sinds de jaren 2000 is er niets meer veranderd. In een tijd waarin het rechtssysteem steeds meer ondergefinancierd is, of de achterstand in jaren wordt geteld, of personeel en magistraten overal ontbreken, lijkt niemand zich nog iets aan te trekken van de reus van het Poelaertplein. Sommige mensen hebben het over het voltooien van het werk tegen 2040, of 2050… Anderen hebben het over het openstellen van het project voor de particuliere sector, wat de injectie van nieuw geld mogelijk zou maken… Nog andere, meer radicale, pleiten voor sloop. De waarheid is dat niemand echt weet hoe dit gaat eindigen.
Poelaert stierf 4 jaar voor de voltooiing van zijn werk. De auteur van deze regels, geboren in het begin van de jaren tachtig, vraagt zich af of hij het Paleis ooit zal zien zonder de ijzeren hekken die het lijken op te houden.
We praten over het Justitiepaleis, vanaf het begin tot nu, tijdens het rondleiding “Brussel: 1000 jaar strijd” dat de Marollen doorkruist.
Recente reacties